Maskování fotopasti - Jak ji co nejlépe ukrýt?

Publikováno: dub 25, 2018

Kategorie: Články

Všichni noví i ostřílení majitelé fotopastí se po právu bojí, že jejich drahé zařízení někdo odcizí. Je to pochopitelné. S přibývajícím počtem fotopastí pro ochranu majetku i v lesích vzrůstá počet vandalů i zlodějů. Paradoxně přitom ceny fotopastí stále klesají a jsou dostupnější než kdy dříve. Jak tedy svou fotopast ubránit? Tak, že ji zamaskujete.

Nejdůležitějším krokem je samozřejmě omezit okruh lidí, kteří budou o vaší fotopasti vůbec vědět. Nikomu neříkejte, že ji máte, nechlubte se s ní ani v okolí ani na sociálních sítích. I při instalaci se snažte vyhnout tomu, aby vás někdo viděl – zkuste denní dobu, kdy se v lese či kolem všeho obchodu nebo domu pohybuje co nejméně lidí, ať už je to v noci nebo brzo ráno. Pokud o fotopasti nikdo nebude vědět, tím větší je šance, že ji ani nikdo nebude hledat.

Do výšky

První tip pro umístění a skrytí fotopasti je dát ji mimo zónu lidského pohledu. Nikoho nesmí náhodně praštit do očí, ať už díky odleskům nebo špatně vybrané pozici. Využijte stromy s množstvím větví, abyste svou fotopast umístili do výšky. Zloději se k ní nedostanou, na druhou stranu, ani vy ne. Fotopast ve výšce je hůře přístupná a vždy byte měli v první řadě dbát na svou bezpečnost. Dobře ukrytá fotopast je jedna věc, zlomená noha druhá. Z výšky můžete získat také nevšední, krásné záběry zvěře. Pokud fotopast instalujete v obchodě nebo u svého domu, snažte se volit stinné kouty, nebo fotopast ukrýt za jiný předmět (pozor, aby mohla fotopast správně pracovat).

Zákeřný profil

Většina fotopastí, především ty určené pro pozorování zvěře, je opatřena určitou kamufláží, aby snadno splynuly s okolím. Co tedy vaše zařízení prozradí? Profil. Boční strany fotopasti obvykle kamuflované nejsou, a i když jsou, je při pohledu z boku hned jasné, o co se jedná. Využijte tedy rozmístění větví, nebo ještě lépe, vykotlanou dutinu staršího stromu, která je dokonalým úkrytem pro fotopast. Pokud dutinu opatříte ještě listím nebo jehličím, bude mít i cvičené oko velký problém si fotopasti všimnut. Pokud není podobná dutina k dispozici, zkuste přírodní materiály rozmístit kolem zařízení. Pozor aby vaše snaha nakonec fotopast neprozradila spíše než zařízení samotné.

Falešná fotopast

Oblíbeným trikem u fotopastí v přírodě i v obchodech je využití makety fotopasti nebo starého či rozbitého zařízení. Takovou fotopast umístíte na viditelné místo, abyste vzbudili dojem, že je oblast sledována. Zloděj nebo vandal se pustí do levné kopie a neobjeví funkční zařízení, které bude snímat celou oblast i jeho počínání. Vhodná je kombinace falešné fotopasti ve výšce očí a funkční fotopasti vysoko ve větvích. Jak vidíte, i pokažená fotopast může být k užitku a vy máte možnost kromě zvěře zachytit i zloděje, možná nejedné, fotopasti.

Vyrobte si maskování

Pokud si chcete dát práci, nebo ve vašem okolí zkrátka nejsou zmíněná vhodná místa pro ukrytí, můžete si maskování vytvořit sami. Potřebujete k tomu věnec z jehličí (může být i levný umělý, ale je při bližším pohledu samozřejmě rozpoznatelný) a transparentní lepidlo na lepení akvárií. Věnec nastříháte na větvičky a pomocí lepidla je nalepíte na tělo fotopasti. Dejte pozor, abyste ji neponičili a aby pohybové čidlo a další důležité propriety byly nezakryté. Díky tomuto lepidlu bude možné větvičky bezpečně z fotopasti sundat.

Další možností je ve zverimexu zakoupit balzovou kůru. Nenasává vodu, snadno se s ní pracuje a nedrolí se. Díky ní fotopast snadno splyne s kmenem stromu a je tak možné ji umístit i do nižších poloh. Kůru nalámejte na menší kusy, poskládejte, a transparentním lepidlem na lepení akvárií kůrou oblepte vaši fotopast. Opět můžete kůru kdykoliv snadno odstranit.

Ukrytí fotopasti doma a v obchodě

Samozřejmě je maskování poněkud jinou záležitostí, jestliže se ji snažíte schovat v obchodě, na vašem pozemku či jiném místě, které nemáte k dispozici stromoví a přírodní podmínky – každopádně pokud je to jen trochu možné, zkuste najít hustý strom nebo keř, kde by vám fotopast prokázala dobrou službu. Jestliže chráníte svůj dům, berte na vědomí, že zloději často začínají garáží, je tedy dobrý nápad umístit fotopast tam. Mezi nářadí a jiná technická zařízení bude možné ji skrýt. I zde platí pravidlo o výšce – s žebříkem dosáhnete na mnohá místa, na která se zloději bez něj zkrátka nemohou dostat a vy i vaše fotopast tak budete chránění.

Miniaturní fotopasti

Jednou z posledních možností je pořízení miniaturní fotopasti. Velikost tohoto zařízení je jeho hlavní výhodou a je tak možné jej umístit téměř kamkoliv, aniž by bylo zpozorováno. V našem eshopu naleznete miniaturní fotopasti ForestCam TINY, ScoutGuard SG520 PRO a Bunaty Mini Full HD. Snadno splývají s okolím a jsou kvalitou srovnatelné s jejich většími kolegy. Problém může představovat obsluha, na kterou je obvykle k dispozici málo tlačítek a tím se nastavení značně prodlouží. Vezměte také na vědomí, že některé větší fotopast schováte lépe než malé, protože u miniaturní fotopasti nemáte příliš prostoru na vytvoření krytí (např. oblepením těla kůrou).