5 tipů pro kvalitnější přírodní záběry s vaší fotopastí

Publikováno: led 3, 2018

Kategorie: Články

Pořídili jste si fotopast a úspěšně s ní fungujete, těšíte se z krásných přírodních záběrů. Možná už jste získali víc, než jste si vůbec představovali, možná na tu svoji nejlepší fotografii teprve čekáte. V následujícím článku vám přinášíme pět tipů, které vám mohou dopomoci k lepším, kvalitnějším záběrům a ceněným fotografickým úlovkům.

Nemiřte do slunce

Fotopasti jsou citlivé na teplo a pohyb. Proto je špatný nápad nechat zařízení čelit největšímu zdroji tepla: slunci. Určitě nechcete natěšeně zasednout k prohlídce fotografií z fotopasti, jen abyste našli desítky a desítky záběrů ničeho.

Namířit svou kameru ke slunci bude mít za výsledek změny teploty, vítr navíc může rozpohybovat větve okolních stromů a fotopast si v tu ránu myslí, že zachytila pohyb člověka nebo zvířete. Místo na SD kartě není nekonečné a vy jej určitě nechcete plýtvat na možná estetické, ale jinak bezvýznamné záběry slunečních paprsků a vegetace.

A rada? Pokud je to jen trochu možné, směřujte svoji fotopast k severu. Jestliže máte k fotopasti připojen solární panel, nechce slunci čelit jej, případně zkuste uměle vytvořit lepší podmínky (přeskupením listí, vhodným zákrytem).

Chraňte se proti poškození

Bylo to řečeno již mnohokrát, ale vždy to stojí za opakování – fotopast je nákladná investice a měla by se patřičně chránit, zvlášť když je ponechána dlouhou dobu v terénu bez vašeho dozoru. V České republice se zvyšuje počet fotopastí v lesích i jinde, a spolu s tím se zvyšuje i počet jejich odpůrců. Mimo jiné, nikdy nevíte, na co vaše fotopast může narazit. A přestože fotopasti jsou vcelku odolná zařízení, nepřežijí všechno. Zakoupit tedy kovový box, nebo alespoň zámek, se skutečně vyplatí. Ideálně obojí dohromady. Odradíte nenechavé zloděje a zabráníte fatálnímu poškození.

Dalším tipem je umístit kameru do větší výšky, tak, aby nikomu a ničemu jen tak nemohla padnout do oka. Mimo jiné tak získáte unikátní perspektivu. I maskování podstatně pomůže. Najděte si trochu času, který investujete do ochrany.

Nechte kameru být

Jednou z největších chyb, kterou milovníci přírody v honu za perfektními záběry dělají je, že svou kameru chodí často a pravidelně kontrolovat. Je pochopitelné, že chcete vidět, co se fotopasti podařilo zachytit, ale prokazujete si tak medvědí službu. Vaše pravidelné cesty totiž neuniknou místní zvěři, která se k lokalitě nadále nebude chtít přiblížit. Jednak v obavách z vaší přítomnosti, ale také kvůli pachu. Odolejte pokušení, kontrolujte fotopast co nejméně, a svá zastavení konejte nepravidelně. Zvířata, která se nejvíce snažíte zachytit, jsou obvykle velmi plachá a stres by je od vaší fotopasti mohl nadobro odehnat.

Nešetřete na bateriích

Řekneme si to prostě a jednoduše – na bateriích pro venkovní fotopasti se nevyplatí šetřit. Zde je velký rozdíl mezi fotopastmi uvnitř objektů a těmi, které jsou prakticky celoročně venku. Počasí a teploty jsou často nevyzpytatelné a vy své zařízení určitou dobu neuvidíte. Pár korun, které ušetříte díky levnějším bateriím, byste nakonec museli dost možná investovat do nové fotopasti. Lithiové baterie vydrží až dvakrát, třikrát déle než baterie alkalické. Navíc daleko lépe snášejí extrémní teploty a teplotní přechody.

Příhodná lokace

Lokalita je všechno. Více než půlka vašeho úspěšného „honu“ za zvěří a záběry spočívá v nalezení té správné lokality a místa pro umístění fotopasti. I ta sebelepší fotopast je k ničemu, pokud ji dáte do málo frekventované oblasti, kde nemá šanci nic pořádného zachytit. Dejte si práci a vybrané místo prostudujte, dotažte se na tipy od zkušenějších, mnoho fór je vám plně k dispozici. Zvažte také roční období a zaměřte se na zdroje jídla, vodní toky a jiné body, které by zajistily hojný výskyt zvěře.

Pokud se však stane, že jste už poněkolikáté prohlíželi své záběry z fotopasti se zklamáním, neváhejte lokalitu změnit. Trpělivost je jedna věc, rozhodně se vyplatí, ale jestliže nejste dlouhodobě úspěšní, není důvod setrvávat na stejném místě. Zvláště pokud jste přesvědčeni, že jste nalezli lepší prostor pro pozorování. Dejte na svůj instinkt a zdravý rozum, obvykle se to vyplácí.