Levné fotopasti – Na co si dát pozor?

Publikováno: říj 10, 2018

Kategorie: Články

Fotopasti jsou investice. Přestože se vyplácí, ať už díky jistotě a možnosti mít důkazní materiál vždy k dispozici, nebo pro překrásné záběry přírody a přehled o pohybu zvěře v přírodě, nejedná se o levnou záležitost. Kvalitní fotopast od osvědčeného výrobce s množstvím funkcí se může vyšplhat až k hranici deseti tisíc. Cena tedy rozhodně představuje jeden z důležitých faktorů.

Jak ale koupit levně, výhodně, a přitom neprodělat na kvalitě fotopasti? Mnohé levné modely svým výkonem dotahují a někdy i předčí své dražší kolegy. Na trhu se však objevuje mnoho kopií a nekvalitních modelů, kterým byste se měli ve vlastním zájmu vyhnout. Pamatujte, že levné zařízení může často znamenat investici dvojnásobnou, protože eventuálně dlouho nevydrží a vy budete nuceni sáhnout po novém. Takže na co si tedy dát při výběru největší pozor?

Zpracování

Nejjednodušší způsob, jak poznat nekvalitní fotopast, je podle zpracování. K tomu je ovšem potřeba vybírat si ji osobně a mít tak možnost si produkt skutečně prohlédnout. Obvykle chybí šroubky, jakékoliv logo (např. originální fotopasti Ltl Acorn mají logo vyražené na spodní části fotopasti), plast je nekvalitní, fotopast se špatně dovírá a tak dále. Vadný kus se najde i u originálních fotopastí, ale prodejci jsou v takovém případě obvykle ochotni vám model vyměnit a poškozený vyřadit.

Ovládání

Při výrobě levných nekvalitních fotopastí se musí najít věc, na které se ušetří a která, dle názoru jejich výrobců, bude nejméně vadit jejich potenciálnímu klientovi. U fotopastí se obvykle šetří na ovládání. Dobrá fotopast má k dispozici displej (nejlépe barevný) se sadou přibližně 4 – 6 tlačítek. Jakmile má zařízení 3 a méně ovládacích tlačítek, bude nastavení časově náročná a nepříjemná záležitost.

Podezřelá cena

Samozřejmě, že cílem výhodného nákupu je najít dobrou fotopast s co nejnižší cenou. Pokud se však daný model výrazně odlišuje, někdy i o tisíce, je na místě opatrnost. Logicky musí existovat důvod, proč prodejce takovou fotopast prodává levně a proč na tom vydělá. Zkuste si daný model vyhledat i v jiných obchodech. Kopie a nekvalitní zařízení obvykle nemají širokou distribuční síť.

Prodejce

Jednoduchým pravidlem je, že u spolehlivého prodejce najdete obvykle také spolehlivé fotopasti. Důležitá je ochota, prezentace, přítomnost kontaktu a někdy také možnost návštěvy kamenné prodejny. Čím více je prodejce zaměřen na pomoc a servis zákazníkům, tím větší máte jistotu, že vám opravdu chce prodat kvalitní produkt, s nímž budete spokojeni.

Technická podpora

Ověření výrobci mají k dispozici webové stránky, možnost servisu a technické podpory. Stejně tak je u nich obvykle dvouletá záruční doba. Zkrátka je na první pohled vidět, že je o vás a vaše zařízení postaráno i v případě poškození nebo nespokojenosti. U kopií takový servis nenajdete, už proto, že nemáte k dispozici oficiálního výrobce, který by vám jej poskytl. Prodejci takových modelů se také zrovna nepřetrhnou – poruchovost levných kopií je vysoká a zkrátka se to nevyplatí.

Tipy na levné fotopasti

Mezi levné fotopasti od prověřených výrobců patří Bentech TC05 (původně česká značka, s rychlostí spouště 0,5 sekundy), Ltl Acorn 3310 A (velký displej a pohodlné ovládání), ScoutGuard SG520 PRO (příjemná malá fotopast s HD videem) nebo ForestCam TINY (miniaturní, energeticky nenáročná fotopast s Full HD videozáznamem). Náš eshop nabízí pouze kvalitní modely od prověřených výrobců i dodavatelů, které dobře známe. Pokud byste měli dotaz ohledně výběru, můžete se na nás obrátit na našem emailu.