Makety fotopastí – Pomůcka k nezaplacení

Publikováno: kvě 2, 2018

Kategorie: Články

Fotopasti jsou skvělou investicí, pokud chcete ochránit svůj majetek, ať už se jedná o obchod, pozemek či soukromé vlastnictví. Dodávají na jistotě a především jsou příhodně k dispozici jako důkazní materiál, pokud už k nějaké nepříjemné události dojde.

Problém nastává, když vlastníte prostor o velké ploše, především pak jedná-li se o rušný obchod nebo frekventovanou oblast. Přestože fotopasti zcela jistě za vynaložené peníze stojí, opatřit je pro celé místo se může značně prodražit. Navíc ne vždy je potřeba mít aktivní fotopast na každém rohu. Jak si s tím poradit? S pomocí makety.

Co je vlastně maketa fotopasti?

Maketa fotopasti je naprosto věrná, nerozeznatelná kopie klasických fotopastí nejrůznějších značek. Obvykle pochází z nevhodných či vadných kusů vyřazených při výrobě. Je podstatně levnější než klasická funkční fotopast a přesto dokáže výborně posloužit vašemu účelu – totiž ochrana majetku. Využití má maketa ovšem i v myslivosti, především pokud chcete odstrašit pytláky a nezvané návštěvníky revíru.

Jak maketu použít

S maketami si můžeme dovolit to, co by se nám u klasické fotopasti nemuselo vyplatit – totiž vzbudit v narušiteli jasný pocit, že je sledován. Makety dáme nejlépe na místa, kde si můžeme být jistí, že si jich vetřelec určitě všimne, což je přesný opak toho, co bychom dělali s klasickou fotopastí. Zloděj obejde prostor „monitorovaný“ maketami, přičemž ho v další části obchodu bude čekat skrytá, plné funkční fotopast.

Viditelně umístěnými maketami také podstatně chráníte skutečnou fotopast – pokud se vetřelec rozhodne fotopasti poškodit, zničí se levná kopie, místo drahého zařízení. A to samozřejmě všechny záběry spolehlivě zachytí. Mezi makety můžete umístit jednu nebo dvě skutečné fotopasti a jen vy budete vědět, která fotopast je ta pravá. Díky maketám zvyšujete šance, že fotopast nebude odhalena.

To samozřejmě není jediný způsob, kterým lze maketu využít. Menší obchody či soukromníci si mohou maketu pořídit čistě jako pojistku a prevenci – nic sice nezachytí, ale vysílá signál, že je váš majetek pod dohledem a potenciální zloděje tak může velice účinně odstrašit.

Investice do bezpečnosti

Makety fotopastí vám za zlomek ceny skutečného zařízení prokážou velkou službu tam, kde by nákup mnoha fotopastí byl příliš nákladnou záležitostí. Jsou především sázkou na psychiku narušitelů – pokud se cítí být sledováni, je velká šance, že se rozhodnou neriskovat následky. Důmyslná prevence nepříjemných událostí se tak v mnoha případech vyplácí a ušetří vám spousty starostí.