Jak si vybrat správnou fotopast

Publikováno: kvě 5, 2018

Kategorie: Články

Jedním z nejčastějších dotazů našich potenciálních zákazníku je, jak si vybrat tu správnou fotopast. Fotopasti mají mnoho kritérií, podle kterých se můžeme a měli bychom se orientovat. Cena a značka jsou sice také podstatné, ale mnohdy mohou být zavádějící. Proto, abyste zbytečně neutráceli a nesáhli vedle, vám v tomto článku poradíme, na co se zaměřit a co rozhodně nesmíte při výběru opomenout.

Jednotlivá zařízení se od sebe v některých parametrech diametrálně odlišují, jindy se naopak shodují. Většina značek se vyznačuje nějakou specifickou vlastností nebo doplňkem, který činí jejich fotopasti nezaměnitelnými.

K čemu fotopast použijete?

Jako první si musíte ujasnit, pro jaký účel hodláte fotopast využít. Jste-li myslivec, máte jiné priority než podnikatel, který chce chránit svůj rušný obchod. Také se budete zaměřovat na jiné věci. Pro pozorování přírody je nejdůležitější bytelná konstrukce, kvalitní videozáznam a fotografie, méně už pak přítomnost GSM modulu. V prostředí obchodu zase bude prioritou snadné ukrytí fotopasti, možný dálkový přístup pomocí SMS a neviditelný přísvit.

Přísvit

Základní vlastností fotopasti je přítomnost přísvitu. Drtivá většina fotopastí disponuje neviditelným přísvitem o vlnové délce 940 nm, který není lidským ani zvířecím okem viditelný, je tedy nejvhodnější volbou, pokud chcete svou fotopast udržet skrytou. Druhou možností je osvit o délce 850 nm, který poskytne kvalitnější záběry, je však viditelný a zvěř může stresovat. Rozdílem je také dosah: osvit 850 nm je účinný do vzdálenosti až 20 m, přísvit 940 nm je ideální na vzdálenosti kratší - maximálně 12 m.

Rozlišení fotografií a videa

Technika se neustále vylepšuje, proto dnes už běžně seženete fotopasti s Full HD videozáznamem a rozlišením fotografií až 20 Mpx. Pokud se vám jedná především o povedené fotografie, k dispozici máte celou škálu zařízení, která disponují vysokým rozlišením. Jestliže však hezké záběry nejsou vaší prioritou, 12 Mpx fotky bohatě stačí – na rozeznání tváře případného narušitele víc nepotřebujete.

Dosah

Standardní dosah pohybových čidel se pohybuje v rozmezí 10 – 16 m, záleží na typu a výrobci. Pokud bude kamera snímat pouze malý prostor, je velký dosah zbytečný. Někteří výrobci uvádějí dosah až 25 m, ale v takovém případě je téměř nemožné na záběrech pozorovaný objekt rozeznat. Zde se vyplatí sázka na jistotu a nenechat si hlavu zamotat úžasně vysokým číslem.

Pozorovací úhel

Tento parametr je důležité sledovat především u venkovních fotopastí, které budou zabírat větší plochu. Standardní pozorovací úhel je 45° - zachytíte s ním vše potřebné na běžnou vzdálenost. Existují ale také fotopasti se širokým pozorovacím úhlem v rozmezí 80° - 100°, které obsáhnou daleko větší prostor. Cenou je výrazné zkreslení získaného obrazu, ostré záběry pořídíte do vzdálenosti 2 m od fotopasti.

Snímání obrazu

Toto je parametr, ve kterém se fotopasti obvykle zásadně liší. Výrobci se předhání o co nejrychlejší snímání, ovšem běžnému uživateli naprosto postačí rychlost 0,5 – 1 sekunda. Pomalejší snímání už by mohlo být na škodu, rychlejší je zase téměř zbytečné.

GSM modul

Přítomnost GSM modulu je v poslední době tím hlavním, co fotopasti odlišuje a je to také jedno z nejdůležitějších kritérií, nad kterým se musíte zamyslet. Potřebujete pravidelné zprávy z fotopasti? Chcete mít danou oblast stoprocentně pod dohledem? Nebo se k fotopasti pravidelně dostanete, funguje spíše jako prevence, a tím pádem není nutné si připlácet za GSM modul? GSM modul je schopen vám ve zvoleném čase či při zaznamenání pohybu zaslat fotografie na email nebo mobilní telefon. Bez GSM si záběry můžete prohlížet pouze přes SD kartu na obrazovce vašeho počítače. Investicí navíc je u GSM modulu SIM karta s možností datového přenosu.

Doplňkové parametry

Některé fotopasti se mohou pyšnit bytelnou, voděodolnou konstrukcí, jiné je díky drobnějším rozměrům možné snadno skrýt. Větší fotopasti pak zpravidla disponují i kvalitnějším ovládacím displejem. Důležitá je také spotřeba energie: nenáročným fotopastem stačí 4 ks baterií, zařízení s množstvím funkcí potřebují někdy až 12 ks.

Ať už se rozhodnete pořídit si jakoukoliv fotopast, vřele doufáme, že s ní budete spokojeni a splní vámi požadovaný účel. V případě dotazů nebo nejasností vám rádi konkrétně poradíme na naší emailové adrese!

Další užitečně články:
Levné fotopasti – Na co si dát pozor?
Maskování fotopasti - Jak ji co nejlépe ukrýt?
Nejlepší fotopasti 2022 - recenze, zkušenosti & jak vybrat
TEST 11+ nejlepších fotopastí 2022 - recenze, zkušenosti a jak vybrat