GSM modul – Kdy se vyplatí?

Publikováno: dub 13, 2018

Kategorie: Články

Parametrem, který dnes zásadně dělí fotopasti na dvě skupiny, je přítomnost GSM modulu. Nová technologie umožňuje, aby byl modul čím dál tím rychlejší a schopnější, což se samozřejmě projevuje na cenovkách jednotlivých fotopastí. Vyplatí se ho ale vůbec mít? Kdy se bez něj téměř neobejdete a kdy zase můžete s klidným svědomím ušetřit?

Co je vlastně GSM modul?

GSM modul je možnost, aby vám fotopast zasílala fotografie přímo na váš email nebo mobilní telefon prostřednictvím MMS. Fotografie se zasílají v menším rozlišení, než kterým fotopast disponuje, a některá zařízení jsou již schopna odsílat i krátké videosekvence. Máte zkrátka přehled o tom, co aktuálně zachytilo pohybové čidlo vaší fotopasti. Všechny záznamy se zároveň ukládají na SD kartu, tak jako u fotopastí bez modulu.

Výhody a nevýhody

Každá mince má dvě strany a samozřejmě i GSM modul má své výhody a nevýhody. Očividnou výhodou je, že s GSM máte neustálý přehled o dění před fotopastí. Pokud se někdo vloupe na váš pozemek či vstoupí do vašeho obchodu, budete o tom vědět a moci podniknout patřičné kroky. Je to jistota a absolutní kontrola. Nevýhodu představují dodatečné investice, jak materiální, tak časové. Nutné je pořízení SIM karty s datovým přenosem a samozřejmě také nastavení modulu, které někdy může být nepříjemně zdlouhavé. Pochopitelně si také připlatíte za samotnou fotopast.

Kdy se GSM modul hodí

Pokud umisťujete fotopast na chatu, na kterou se přes zimu určitě nedostanete, přijde vám GSM modul rozhodně vhod. Hodí se celkově všude tam, kde nemáte pravidelný přístup k fotopasti, abyste si fotografie a video mohli stáhnout do počítače. A především v místech, kde je v případě narušení potřeba rychle jednat. Fotopasti určené pro pozorování přírody tedy GSM modul nepotřebují a u myslivosti záleží na účelu – jestliže hlídáte revír před pytláky, GSM by mohlo být užitečné.

4G LTE fotopasti

V poslední době se na trhu objevují fotopasti disponující 4G LTE, neboli moderním a rychlým modemem s přístupem do 4G LTE sítě. Jedná se o ten nejrychlejší způsob, jak se k vám snímky z fotopasti mohou dostat. Zároveň se také pyšní minimální kompresí, vysokým rozlišením, a dorazí téměř bez zpoždění. Na mobil či email tak dostanete kvalitní fotografie i video. Jedná se o možnost vhodnou opět především pro ochranu majetku – na záznamech bude velice jednoduše rozeznatelná tvář případného pachatele. Opět je zde však dilema – stojí 4G LTE za ty peníze? Obvykle je součástí celkově nadupaného zařízení s mnoha dalšími funkcemi. Rozhodnutí necháme na vás - fotopast tohoto typu poskytuje výrobce ScoutGuard.

Wifi a Bluetooth

Kromě GSM modulu a 4G LTE se vyskytly také fotopasti podporující Wifi a Bluetooth připojení. Přestože tato možnost může vypadat lákavě, má mnoho úskalí, a to především ta bezpečnostní. Na rozdíl od GSM modulu musí fotopast s Wifi nebo Bluetooth neustále vysílat, přestože se před zařízením nic nepohybuje. Tento signál dokáže zachytit běžný mobilní telefon – kdokoliv se tak může procházet po lese v blízkosti vaší fotopasti a jednoduše ji zachytit. Vystavujete se vysokému riziku krádeže. Navíc mají takové fotopasti obrovskou spotřebu energie, právě kvůli neustálému vysílání signálu. Použití na baterie je tak prakticky vyloučeno.