Fotopasti na zvěř – Přírodní záběry i ochrana před pytláky

Publikováno: bře 25, 2018

Kategorie: Články

Fotopasti jsou pomůckou myslivců už dlouhou dobu. Mimo jiné si je oblíbili také milovníci přírody, kteří s nimi pořizují unikátní záběry zvířat, ke kterým by se neměli možnost dostat jinak. Ale jak zvolit tu nejlepší fotopast pro pozorování zvěře, na co si dát pozor a co je naprostá nezbytnost?

Tradiční využití fotopasti – myslivost

Než se fotopasti staly doménou ochrany majetku, využívali je myslivci především na monitoring zvěře v oblasti, ke sledování pohybu šelem nebo stád a zachycení případných pytláků v revíru. I v dnešní době jsou fotopasti hojně využívány českými lesníky. Pole využití je velmi široké, díky čemuž se počet fotopastí v lesích neustále zvyšuje. Zařízení pomáhají nejen s ochranou, ale také zachycují unikátní záběry druhů, které jsou velice špatně pozorovatelné – například vlci nebo rysi. Z toho těží milovníci přírody, kteří tak pomocí fotopasti mohou získat kvalitní fotografie šelem, ptactva, nebo vysoké zvěře.

Jak zvolit tu pravou fotopast?

Fotopasti pro pozorování zvěře a monitoring majetku se od sebe pochopitelně liší, přestože se na trhu objevuje čím dál více zařízení, která s přehledem zvládnou obojí. Pokud si ale chcete být jistí, že jste pro svůj účel zvolili tu nejlepší možnost, měli byte si dát pozor na následující.

Jednou z nejdůležitějších vlastností fotopasti je přísvit. Standardně se vyskytuje přísvit o vlnové délce 940 nm, který lidské ani zvířecí oko nezachytí. Pokud tedy chcete nerušeně pozorovat zvěř v jejím přirozeném prostředí, je 940 nm přísvit tou správnou volbou. Jestliže ale stojíte o kvalitnější záběry a nevadí vám, pokud zvířata budou o vaší fotopasti „vědět“, na trhu se objevují i fotopasti přísvitem o délce 850 nm. Zvířata ale takové fotopasti stresují a člověk je schopen je zaznamenat. Vystavujete tedy svou fotopast většímu riziku možného odhalení a poničení.

Pozor je třeba si dát také na pohybová čidla a rychlost spouště. Zatímco dosah pohybových čidel je u fotopastí víceméně obdobný (10 – 15 m, větší dosah už není schopen ostře zaznamenat vzdálenější objekty), rychlost spouště se může velice lišit. Pro pozorování zvěře doporučujeme rychlejší spoušť, nebo spojit spoušť pomalejší s větším pozorovacím úhlem zařízení. I o tom je dobré zapřemýšlet - nejkvalitnější fotografie na vzdálenost do 15 m opatříte s úhlem 45°. Široký pozorovací úhel (okolo 80°) je skvělým nástrojem pro krátké vzdálenosti okolo 2 m – na větší vzdálenost už objekty splývají.

GSM modul – Ano nebo ne?

Technologie postupují i u fotopastí, proto je dnes možné dostávat pravidelné informace z fotopasti na email nebo mobilní telefon. Vyplatí se tato funkce u fotopastí určených na pozorování zvěře? Pro myslivce, kteří chrání sledovanou oblast před narušiteli, určitě. Zde je přístup možné srovnat s monitoringem obchodu. Pro milovníka přírody se ale taková funkce spíše nevyplatí. Cenový rozdíl je u GSM modulu znatelný a jestliže se k fotopasti máte šanci jednou za čas dostat, není co řešit. Snímky se vám uloží na SD kartu a vy si je tak budete moci prohlédnout v teple domova na obrazovce počítače.

Kam s fotopastí

Umístění fotopasti je stejně důležité, jako její samotná přítomnost. Správná poloha může znamenat rozdíl mezi vydařeným záběrem a naprosto zbytečnou investicí. Ideální výškou pro bezpečné pozorování je 1,8 – 2,5 metru. Pozor bychom si měli dát také na šikmý úhel, z něhož by měla fotopast oblast pozorovat.

Příroda a její obyvatelé jsou krásným zaměstnáním i koníčkem a díky záběrům z fotopasti máte šanci vidět je v úplně novém světle. Ať už se tedy rozhodnete zkoumat zázraky přírody ve volném čase, nebo chcete mít les pod dohledem, fotopast je tím správný zařízením, které vám pomůže. Na našem emailu vám rádi poradíme v případě dalších dotazů ohledně výběru té správné fotopasti.