Fotopasti na zloděje – Ochraňte váš majetek

Publikováno: úno 20, 2018

Kategorie: Články

Jestliže něco vlastníme, ať už je to dům, auto nebo obchod, chceme to samozřejmě ochránit. Není nic horšího než přijít k vykradenému obchodu, nebo se bez výsledku rozhlížet po autě, které už na svém místě dávno nestojí. Stalo se vám něco podobného? Chcete tomu předejít, případně získat důkazní materiál pro policii a pojišťovnu, pokud by k tomu došlo? V tom případě je ten správný čas na to pořídit si fotopast.

Fotopasti na zloděje využívají nejen soukromé osoby a podnikatelé, ale také mnoho měst, obcí, i Policie ČR. Je rozhodně dobré dát si při výběru pozor a využívat ověřené dodavatele, kteří vám v případě nutnosti mohou poskytnout potřebný servis.

Fotopast na zvěř vs. na ochranu

Na trhu se vyskytuje množství fotopastí. Některé se pyšní svým univerzálním použitím, jiné jsou úzce zaměřené na konkrétní účel. Jak se od sebe liší a záleží na tom tolik? To je otázka pro vás. Pokud se chystáte chránit prostor, na kterém můžete fotopast ukrýt i do přírodního prostředí, můžete zvolit i fotopast určenou pro pozorování zvěře. Naopak při umístnění v obchodě budete zcela jistě dbát na vzhled a velikost, neboť tam fotopast s kamufláží opravdu tak snadno neschováte.

Hlavním, pro vás důležitým atributem, je přísvit. Při ochraně majetku je zapotřebí volit fotopasti s neviditelným přísvitem o vlnové délce 940 nm, který lidské oko není schopné zachytit a zloděj tak nemá šanci zařízení najít a zničit – fotopast není vidět při přímém pohledu ani v naprosté tmě. Některé fotopasti disponují neviditelným bleskem, který zvyšuje kvalitu pořízených fotografií. Samozřejmostí je bezhlučnost.

Parametry

Co vás dále může u fotopastí zajímat, je rychlost snímání obrazu a pohybová čidla. Pří výběru dejte pozor: výrobci fotopastí se rádi předhánějí v nejvyšší rychlosti snímání, u dobré fotopasti vám ale stačí od 0,5 do 1 sekundy. Menší rychlost už by mohla být pro běžný provoz fotopasti problematická, jakékoliv vyšší číslo je zase naprosto zbytečné. Nejdůležitější je, aby fotopast dokázala zachytit narušitele kvalitně, nejlépe ve středu fotografie. Naproti tomu pohybová čidla jsou u všech výrobců v podstatě stejná, téměř se nemůžete zmýlit ve výběru. Jen se nenechte ošálit: standardní dosah je 12 – 16 m. Existují i zařízení s dosahem až 25 m, ovšem pozorovaný objekt je na fotografiích obvykle špatně rozeznatelný.

GSM modul – Pro maximální přehled

Fotopasti pro ochranu vašeho majetku můžete najít s GSM modulem - fotografie se vám budou okamžitě posílat prostřednictvím MMS do vašeho mobilního telefonu nebo na email. Navíc se budou standardně ukládat na SD kartu ve fotopasti. Ke GSM modulu je třeba přikoupit SIM kartu s datovým přenosem, nejlépe takovou, kterou budete moci pravidelně dobíjet. Nejedná se o příliš velkou investici navíc a při ochraně majetku se může opravdu vyplatit – v reálném čase s minimální prodlevou budete vědět, co se na vámi střeženém prostoru děje. A můžete tak co nejrychleji zakročit, jestliže to bude potřeba.

Pokud si pořizujete fotopast jako prevenci, není GSM modul nutností, ale u frekventovaných oblastí s historií nedovolených vniknutí či podobných incidentů jej určitě doporučujeme.