Fotopast v zimě

Publikováno: čen 30, 2018

Kategorie: Články

Zima je krásné období, především pak v přírodě. Mnoho vlastníků fotopastí však na zimu svá zařízení stahuje a znovu je instalují až na jaře či v létě. To je ovšem škoda! V zimě můžeme získat mnoho krásných záběrů, možná ty nejlepší z celého roku.

Zima má ale zároveň také svá úskalí. Nízké teploty, silný vítr a daleko méně možností se k fotopasti osobně vypravit, pokud tedy nejsme připraveni nazout sněhule a probojovat se zmrzlým lesem až k našemu zařízení. Vyplatí se tedy následovat několik tipů, jak z chladných měsíců vytěžit co nejvíce skvělých záběrů.

Cíl

V zimních měsících se nám naskýtá možnost zaměřit se i na zvěř, kteří pro nás předtím nebyli tak aktuální: predátoři. Je to ten nejlepší čas, jak získat vysněnou fotografii lišky, jezevce, rysa nebo vlka. Záleží samozřejmě na lokalitě, ve které budeme chtít zvířata pozorovat, v naší přírodě jsou šelmy vzácné. Ideální proto je si místo vytipovat ještě na podzim, poradit se se zkušenějšími, nebo oslovit místní myslivce. Pamatujte, že všechna zvířata někde pijí a spí, není od věci se tedy poohlédnout po bodech, které jsou pro ně příhodné. Buďte při výběru pozice pro fotopast kreativní.

Fotopast

Realisticky zhodnoťte vaše zařízení – je schopno ustát nápory větru, sníh a zimu? Skutečně se hodí pro venkovní pozorování? Není nic horšího, než když se natěšeně vypravíte pro svou fotopast a najdete ji značně poškozenou. Tomu můžete zabránit také s bezpečnostními opatřeními – kovový box a zámek vám dají jistotu, že je fotopast maximálně chráněná proti podmínkám okolí ale i nenechavé zvěři nebo lidem. Pomůže také umístěný do větší výšky, nad 2 m, a směrem k severu.

Baterie

Doporučujeme měnit baterie jak v zimě, tak na jaře. Alkalické baterie totiž v zimě nevydrží. Fotopast s nimi často nefunguje, jak by měla, nebo ji poškozené baterie mohou nenávratně zničit. Přestože se tedy České republice teploty hluboko pod bodem mrazu často vyhýbají, lithiové baterie vám prokážou daleko lepší službu co do výkonu a spolehlivosti. Vynaložené peníze se určitě vyplatí. Můžeme jen doporučit lithiové baterie využívat celoročně.

Přístup k fotopasti

Připravte se na to, že na rozdíl od ostatních období, budete mít v zimě přístup k zařízení značně ztížený. Chladné počasí dělá hodně, proto se připravte na to, že budete nechávat fotopast jejímu osudu na relativně dlouhou dobu. A pokud bude potřeba výměna SD karty či jiný nutný servis, zdržujte se v okolí kamery co nejméně to bude možné. Zvířata jsou extrémně citlivá na lidskou přítomnost a vy je přeci od svého zařízení nechcete nadobro odradit.

Lákadlo

V zimě máte daleko větší šanci ke své fotopast zvířata zkrátka nalákat. Pokud se zaměřujete na vysokou zvěř, jednoduše do blízkosti zařízení připevněte minerální liz či jinou pochoutku. Uvidíte, jaké záběry se vám tak podaří získat. Dbejte však na zdraví zvířat.

Nastavení citlivosti senzoru

Většina fotopastí má dnes již možnost nastavení citlivosti pohybového čidla a to se vám bude v chladných měsících hodit. Silný vítr a sníh mohou při vysoké citlivosti způsobit spuštění fotopasti, přestože se v okolí nenalézá nic hodné zachycení. Nechcete přeci zbytečně plýtvat drahocenným místem na SD kartě.

Software

Nakonec, ujistěte se, že je software vaší fotopasti plně aktualizován, předtím, než se s ní vypravíte do divočiny. Mnoho chyb může být předejito včasnou aktualizací, která je snadno vyřeší.